Swexit skulle slå hårt mot nordvästra Skåne

Läs arikeln på Kvällsposten eller fortsätt läsa nedan.

Nästan dagligen rapporteras det om oförutsedda konsekvenser av Brexit inom allt från säkerhet i kärnkraftverk, läkemedelsstandarder och pass för hundar. Sverige och Skåne hör hemma i den Europeiska Unionen med alla de fördelar det ger, skriver Tina Acketoft (L), Jasenko Selimovic (L) och Torkild Strandberg (L).

Egentligen borde de nästan dagliga rapporterna om Storbritanniens svårigheter att lämna den Europeiska Unionen knäcka självförtroendet hos den mest inbitne EU-motståndaren. Ändå finns det två svenska ytterlighetspartier som från var sin kant nu i valrörelsen framhärdar om att Sverige gör bäst i att lämna unionen. Ett svenskt utträde, en Swexit, skulle givetvis drabba landet hårt ekonomiskt. För nordvästra Skåne skulle det innebära förlust av en mängd arbetstillfällen, minskad tillväxt och företagsflykt till andra sidan Öresund.

Helsingborg och Landskrona är två viktiga orter i Öresundsregionen, Nordens största och mest expansiva region. De två kommunerna ligger också vid en av Nordeuropas stora transportpulsådrar. Här samlas flyg, sjöfart, väg- och järnvägstransporter.

Det är till exempel inte en slump att logistikföretaget DSV förlagt sitt transportcentrum vid E6:an utanför Landskrona. Terminalen är den största i sitt slag i hela Nordeuropa och sysselsätter ett hundratal skåningar och de danska ägarna har plöjt ner omkring 500 miljoner kronor i bygget. På det gamla varvsområdet i Landskrona återfinns också den tyskägda vindkraftstillverkaren EWP, som sysselsätter omkring 200 skåningar. Här tillverkas årligen hundratals vindkraftstorn som bland annat skeppas ut till övriga EU. I Landskrona finns också högspecialiserade Haldex, vars komponenter återfinns i många Europatillverkade bilar och lastbilar.

I Helsingborgs containerhamn jobbar omkring 200 personer som hanterar fler än 300 000 containrar varje år. För att inte tala om den passagerar- och fordonstrafik över Sundet som gjort stadens hamn till en av landets absolut mest trafikerade. I staden återfinns också ett dussintal högteknologiska företag inom life science och som ingår i det forskningsintensiva kluster av läkemedelsföretag som vuxit fram tack vare den långtgående integration som Öresundsbron medfört. Inte minst samarbetar klustret med EU:s olika forskningsprogram och den fria rörligheten av kvalificerade forskare och specialister.

Det är alltså ingen överdrift att påstå att det finns en mängd företag och arbetsplatser i de två kommunerna vars blotta existens bygger på att vi är en del av en union med fri rörlighet av varor, människor, tjänster och kapital.

Ändå anser såväl Sverigedemokraternas som Vänsterpartiets partiledare att Sverige skulle klara sig bättre utanför unionen. ”EU är en stor korruptionshärva där ingen har koll på någonting”, påstod SD:s Jimmie Åkesson i somras (SR Ekot 18/6). Vänsterns Jonas Sjöstedt tillstår att han ”har önskat att vi haft det som Norge, Schweiz eller Island” (KvP/Expressen 22/8).

Vi talar alltså om tillgången till en inre marknad som sedan 1995 skapat över 700 000 svenska jobb och under samma period fördubblat handeln med de andra medlemsländerna. Sverige skulle alltså lämna ett samarbete som gör att det är lika enkelt för Haldex i Landskrona att sälja sina bromssystem till Mercedes i Tyskland som till Volvo och Scania här hemma. Samma union som gör det möjligt för DSV att lasta Haldex produkter och köra dem till Stuttgart eller Lyon lika smärtfritt som till Kalmar eller Göteborg. Eller för en gästforskare att under ett år eller två flytta till Helsingborg för ett uppdrag på läkemedelsföretagen McNeil, Omnia eller Abcur.

Storbritanniens beslut om Brexit har visat sig nära nog omöjligt att genomföra. Nästan dagligen kommer rapporter om hittills oförutsedda konsekvenser inom allt från säkerhet i kärnkraftverk, läkemedelsstandarder, pass för hundar eller containertrafiken från Sydamerika. Det finns inget som tyder på att vårt fall skulle bli enklare. Tvärtom. Sverige är en liten handelsberoende nation med långt mindre resurser än det ekonomiskt långt mäktigare Storbritannien.

Landskrona och Helsingborg lever mitt i den europeiska verkligheten och dess import- och exportföretag förstår de många fördelarna EU-medlemskapet erbjuder. Swexit är därför inget annat än en populistisk dagdröm på höger- och vänsterkanterna.

Tina Acketoft (L)

Riksdagsledamot från Höganäs.

Jasenko Selimovic (L)

EU-parlamentariker

Torkild Strandberg (L)

Kommunstyrelseordförande i Landskrona