Replik till Vänsterpartiet

Vänstern i Grekland kämpade för att kunna behålla euron när landet genomgick sin djupa ekonomiska kris för snart tio år sedan.
Ändå framför Vänsterpartiet gärna landet som ett exempel på varför Sverige aldrig ska gå med i valutaunionen och varför euron helst borde avskaffas.
Läs här nedan ett genmäle jag skrivit i Dagens Industri, eller via länken till sidan här.

 

Räddningsaktionen i Grekland handlade om mycket mer än så, inte minst om att rädda landet från statsbankrutt. För övrigt: sedan när har Vänsterpartiet tvekat att skicka notan till skattebetalarna med egna förslag på lättsinnig ekonomisk politik?

Greklands ekonomi har förötts på grund av den gemensamma valutan, hävdar Björk och Svensson. Verkligen? Inte av att Grekland förde en förödande ekonomisk politik?  Även om man accepterar Björks och Svenssons tes är det ytterst konstigt att deras grekiske partikamrat, dåvarande finansministern Yanis Varoufakis, gjorde allt som stod i hans makt att för att undvika att lämna euron. Varför accepterade det grekiska Vänsterpartiet alla ”förnedrande” krav som långivarna ställde? Det var väl bara att lämna euron, återinföra drachman och devalvera. Eller?

Nej, Björk och Svensson – anledningen att ert grekiska systerparti accepterade kraven på ekonomiska reformer var att de visste att ingen långivare i världen skulle låna Grekland ett öre om man återgick till drachman. Euron var Greklands enda garanti att få några lån över huvud taget.

Vi räddade inte endast banker i Grekland, vi räddade också pensionärer som inte skulle ha haft råd att köpa bröd för sina drachmer, ensamstående som inte skulle ha råd med mat till barnen. Vi räddade ett helt land som gick genom katarsis och nu är på väg att återansluta sig till gruppen av anständiga länder som ungdomar inte längre flyr. Ett land där det, med andra ord, finns en framtid.

Jag är uppvuxen i ett totalitärt socialistiskt system där ekonomisk politik – sådan som ni, Björk och Svensson, förespråkar – förstörde ett helt land. Därför är jag liberal. Och därför tror jag på EU, trots dess brister. För jag tror på en liberal ekonomi i ett Europa utan gränser. Där har en förbättrad euro fortfarande en såväl politisk som ekonomisk roll. Förhoppningsvis i framtiden även för Sverige.

Jasenko Selimovic, europaparlamentariker (L)

Se Malin Björk och Eva-Britt Svenssons inlägg här